Każdy pokarm posiada jakąś formę składników odżywczych. Jedne z nich są
wartościowe, a drugie nie wartościowe. W jakie składniki odżywcze zaopatrujemy
swój organizm. Warto o tym przemyśleć, aby nasz organizm właściwie się
rozwijał. Dzięki temu będziemy posiadali odpowiednią odporność organizmu.
Warto pamiętać o tym, że ważną rolę odgrywają węglowodany, które zaopatrzą
nasz organizm w energię. I mamy go całkowicie do dyspozycji w wielu produktach,
chociażby w mączce, płatkach śniadaniowych, chlebie, owocach, warzywach,
orzechach i nasionach roślin strączkowych. Ich brak może doprowadzić nawet do
niedożywienia. ważnym składnikiem jest białko, które ma za zadanie
wzmocnienie kości oraz wzrastanie i naprawa tkanki mięśniowej. Możemy je
spożyć przez przyjmowanie takich produktów, jak mięso, drób, ryby, jaja, mleko
i ser. Rozróżniamy także białko roślinne i jest ono zawarte w grochu, fasoli,
soczewicy, orzechach, płatkach śniadaniowych. Jeśli będzie niedobór takiego
składnika, to jest możliwe niedożywienie. Warto pamiętać o zaopatrywaniu się w
takie wartościowe składniki odżywcze. Dzięki temu obierzemy zdrowy tryb życia,
który na pewno wyjdzie nam na korzyść.